Direct la conținutul paginii »

Hameiul

Hameiul contribuie în mare măsură la gustul majorităţii berilor produse. Ingredientul ce poartă acest nume este de fapt inflorescenţa plantei de hamei.

Hameiul deasemenea este un agent de conservare al berii, având acţiune antibacteriană care însă nu interacţionează în mod neplăcut cu activitatea drojdiei.

Foarte interesant este că hameiul are o istorie relativ recentă pe scena producţiei de bere, fiind introdus ca ingredient în procesul de producţie al acesteia abia în secolul al XIX-lea (berea se presupune a avea o istorie de cel puţin 5000 de ani), înainte de asta fiind folosit pentru a conferi aromă berilor un amestec pe nume „gruit”, format din mai multe ierburi.

Efectul antibiotic al hameiului a contribuit la folosirea acestuia pe scară largă în producția de bere.

Pentru berarul amator, calitățile hameiului pot fi cuantificate sub forma unor două atribute principale: cantitatea de acizi „alpha”, care conferă berii gustul amar și acizii „beta” care contribuie la aroma berii.

În virtutea acestor atribute, varietățile de hamei au de obicei un scop precis: fie contribuie la amăreală, fie la aromă, deși recent încep să apară din ce în ce mai multe varietăți hibride.

Hameiul pentru aromă se adaugă în faza de fierbere în ultimele câteva minute, pentru a nu da ocazia uleiurilor volatile să părăsească mustul de bere.

Foarte important de știut este că acizii „alpha” trebuie izomerizați prin fierbere pentru a da gustul amar, de aceea adăugarea hameiului în bere în perioada de fermentare („dry-hopping”) contribuie doar cu aroma de hamei, nu și cu amăreală.

Articol scris pe 10 aprilie 2011 de Cristian Dumitru.

Categorii: Blog, Sfaturi pentru berari.

Cuvinte cheie: , , , .

Ți-a plăcut articolul?

  •  

Comentează și tu!

Lasă și tu un comentariu la Hameiul