Direct la conținutul paginii »

Drojdia de bere

Drojdia de bere este un element esențial în procesul de producție a berii, fiind responsabilă de transformarea mustului de bere în bere.

Deasemenea este elementul cel mai greu de controlat din acest proces, fiind un organism viu.

Rolul drojdiei este de a transforma zaharurile din bere (în mare parte maltoză) în alcool de-a lungul procesului de fermentație.

Tehnic vorbind, drojdia de bere este același organism ca drojdia folosită în panificație, însă scopul ultimei este de a produce dioxid de carbon pentru creșterea aluatului, celelalalte produse de fermentație nefiind importante. Drojdia de bere este selecționată special pentru a produce bere, produșii secundari de fermentație (esteri, alcooli superiori, fenoli) având o contribuție majoră la gustul final al berii. Nu recomand nimănui să încerce să fermenteze mustul de bere cu drojdie pentru pâine. Produsul rezultat va fi cu siguranță o dezamăgire.

Pentru un începător, cel mai important de știut este că drojdia de bere este de două feluri: de tip „ale” (Saccharomyces cerevisiae) sau de tip „lager” (Saccharomyces pastorianus). Drojdia de tip „ale” formează o pătură de spumă la suprafața berii în timpul fermentației și funcționează la o temperatură optimă mai ridicată (18-28°C în funcție de varietate), producând o bere cu același nume. Drojdia de tip „lager” rămâne pe fundul vasului de fermentație și rezistă la temperaturi mult mai scăzute (5-15°C), berea obținută având un caracter mai „curat”, în care se simte mai ales gustul de malț și hamei, fără ca drojdia să-și pună amprenta asupra gustului berii.

Berarului „amator” drojdia îi este disponibilă în două forme, uscată sau lichidă. Drojdia uscată are avantajul costului mic, duratei mari de viață și cantității mult mai mari de celule de drojdie într-un pachet obișnuit, însă cea lichidă este de obicei disponibilă în numeroase varietăți, adaptate creării unor stiluri specifice de bere.

În același timp cu drojdia lichidă avem posibilitatea de a verifica vitalitatea drojdiei cu ceva timp înainte de introducerea în mustul de bere, având în vedere că folosirea acesteia este în general precedată de utilizarea unui „starter”, pe lângă feedbackul vizual al pachetelor de tip „smack-pack”.

Personal recomand folosirea drojdiei uscate dacă dorești să scapi de câteva ore de muncă în plus. Deasemenea nici diferența de preț nu este de neglijat (10 de lei drojdia uscată necesară pentru o cantitatede 20 de litri de must față de 70 de lei cea lichidă).

Articol scris pe 11 aprilie 2011 de Cristian Dumitru.

Categorii: Blog, Sfaturi pentru berari.

Cuvinte cheie: , , , .

Ți-a plăcut articolul?

 •  

2 comentarii Comentează și tu »

 1. Marius

  #1

  Dar de unde se poate cumpara drojdie de bere?

 2. Cristian Dumitru

  #2

  De la http://www.fabrica-de-bere.ro. De unde iau și restul de chestii de altfel.

Comentează și tu!

Lasă și tu un comentariu la Drojdia de bere