Direct la conținutul paginii »

Sfaturi pentru berari

  1. Brasajul – temperatura

    Brasajul (mashing în engleză) este o etapă foarte importantă din procesul de fabricaţie al berii şi este responsabil în principal de transformarea amidonului din interiorul boabelor de malţ în zaharuri fermentabile de către drojdia de bere. Etapa presupune adăugarea malţului… Citește pe îndelete »

  2. Agitator magnetic

    Un device care ar trebui să facă parte din kitul oricărui berar este un agitator magnetic. Un agitator magnetic este un aparat care provoacă rotirea unei bare magnetice în interiorul unui recipient. Utilizarea unui agitator în momentul preparării unui starter crește semnificativ cantitatea de drojdie obținută la final (cu o medie de 200%), permițând utilizarea unor recipiente mai mici pentru starter. Deasemenea, rotația… Citește pe îndelete »

  3. Starterul

    Încep prin a vă recomanda să NU faceţi un starter dacă folosiţi drojdie uscată. Ba chiar unii producători de drojdie uscată descurajează și rehidratarea în apă a drojdiei uscate înainte de folosirea în mustul de bere. Drojdia uscată de obicei este produsă în așa fel încât să maximizeze cantitatea de nutrienţi acumulată în celulele de drojdie, iar un starter sau rehidratarea ar avea efecte negative asupra… Citește pe îndelete »

  4. Inocularea mediilor de cultură cu drojdii de bere

    Folosirea mediilor cu agar permite păstrarea îndelungată a varietăților de drojdie cu costuri și echipament minim. Într-un articol anterior am explicat pe îndelete metoda de preparare a mediului de cultură, iar în acest articol vom vorbi despre inocularea propriu-zisă a… Citește pe îndelete »

  5. Prepararea mediilor de cultură pentru drojdia de bere

    Unul dintre cele mai costisitoare ingrediente folosite la producția de bere este drojdia de bere. O drojdie de calitate, lichidă, costă… Citește pe îndelete »

  6. Drojdia de bere

    Drojdia de bere este un element esențial în procesul de producție a berii, fiind responsabilă de transformarea mustului de bere în bere. Deasemenea este elementul cel mai greu de controlat din acest proces, fiind un organism viu. Rolul drojdiei este de a transforma zaharurile din bere (în mare parte maltoză) în alcool de-a lungul procesului de fermentație. Tehnic vorbind, drojdia de bere este același organism ca drojdia folosită… Citește pe îndelete »

  7. Hameiul

    Hameiul contribuie în mare măsură la gustul majorităţii berilor produse. Ingredientul ce poartă acest nume este de fapt inflorescenţa plantei de hamei. Hameiul deasemenea este un agent de conservare al berii, având acţiune antibacteriană care însă nu interacţionează în mod neplăcut cu activitatea drojdiei. Foarte interesant este că hameiul are o istorie relativ recentă pe scena producţiei de bere, fiind introdus ca… Citește pe îndelete »