Direct la conținutul paginii »

Belgian Saison

Bere de tip Saison este o bere originară din regiunea Wallonia a Belgiei. Era fermentată de obicei toamna, folosind resturi de malț de mai multe tipuri, urmând a fi consumată vara viitoare, în tipul sezonului agricol. Ca stil nu are niște caracteristici bine definite. Culoarea poate varia de la blond la brun. Singurul aspect asemănător este folosirea aceluiași tip de drojdie, care fermentează la o temperatură înaltă (21°35° C) și care are o putere mare de atenuare.

Gustul este unul picant, acid pe sfârșit și foarte sec. Aroma este fructată.

Astăzi, având în vedere că aveam un pachet de drojdie Wyeast 3724 și multe cantități mici din diverse ingrediente, am decis să fac un Saison.

Rețetă de Belgian Saison

  • 4,00 kg Malț Pale Weyermann 5,9 EBC
  • 1,00 kg Malț de grâu 3,9 EBC
  • 0,50 kg Malț Carahell 43,3 EBC
  • 0,70 kg Fulgi de grâu 3,2 EBC
  • 0,10 kg Fulgi de secară 3,9 EBC
  • 45,00 g Hamei Fuggles 6,89% alpha (90 min)
  • 125,00 ml Drojdie Lichidă Belgian Saison Wyeast 3724

Brasajul l-am făcut la 65,6° C, pe parcursul a 90 de minute. Foarte interesat a fost că de această dată, trecând malțul prin moară de două ori, am reușit să obțin o eficiență de 82%, mult peste ce obțineam de obicei.

Densitatea de dinainte de fierbere a fost 1,046 și a fost nevoie de 90 de minute de fierbere pentru a ajunge la densitatea finală dorită, 1,058 (teoretic 6% alcool).
La fel ca de obicei, am răcit la 20° C și am aerat cu pompa de acvariu (am în plan achiziționarea unui tub de oxigen) și am adăugat drojdia. În final am strâns 23l în vasul de fermentație și încă vreo 2l pentru viitoare startere.

Procesul de fermentație nu va avea temperatură controlată, deși probabil ar beneficia de ceva peste 25° C.

Rețeta pentru BeerSmith aferentă – Belgian Saison.

Articol scris pe 19 aprilie 2011 de Cristian Dumitru.

Categorii: Blog, Rețete de bere.

Cuvinte cheie: , , , , .

Ți-a plăcut articolul?

  •  

Comentează și tu!

Lasă și tu un comentariu la Belgian Saison